«
Kumaş Baskı Makinası

Kumaş baskı makinası kumaş yüzeyinin üzerine boyalı bir yüzey ile mekanik baskı uygulayarak görüntünün aktarılmasını sağlayan tekstil baskı makineleri türüdür. Bir veya daha fazla rengin motif eşliğinde çeşitli yöntemlerle kumaşa uygulanma tekniğidir. Kumaşlara renkli desenlerin uygulanmasını sağlayan bazı makine çeşitleri bulunmaktadır. Bahsedilen kumaş baskı makinası çeşitleri, matbaacılığın en temel aracı olarak bilinmektedir.

Mekanik veya manuel olarak uygulanan işlemler boşaltma, doğrudan ve direnç şeklinde öncesinde belirlenmiş bir tasarımın yüzeye uygulanmasını sağlamaktadır. Kumaş baskı makinası aracılığıyla en çok yapılan baskı çeşitleri flok, varak, pigment, metraj, boncuk ve sim baskı gibi baskılardır. Ülke genelinde flok baskı daha çok tercih edilirken, tesettür ürünler için varak baskı uygulanmaktadır.

Kumaş Baskı Makinası Çeşitleri ve Kullanım Şekilleri Nelerdir?

Kumaş Baskı Makinası
Kumaş Baskı Makinası

Kumaşlar üzerinde kullanılan baskı teknikleri, kumaş baskı makinası çeşitleriyle ortaya başarılı sonuçlar çıkarmaktadır. Bu yöntemle kullanılan 4 temel kategori vardır. Kategorilerden ilki saatte 5m2-40m2 arasında baskı yapanlardır. 2. kategoridekiler saatte 20m2-40m2, 3. kategori ise saatte 70m2-400m2 arasında baskı yapabilmektedir. Son kategoriyse dakikada 70 metreye varan baskılar yapmaktadır.

1 – Tops (Vigore) Halde Baskı Yapan Kumaş Baskı Makinası

Bahsedilen kumaş baskı makinası türü daha çok yün, polyester ve poliamid topslara uygulanmaktadır. Topslara öncelikle istenilen desenler ve renklerle baskı yapılmaktadır. Daha sonra baskılı topslar ile beyaz renkte baskısız topslar karıştırılır, iplik yapılır.

Alınan ürünler kumaş üretiminde değerlendirilir. Yapılan bu teknikle elde edilen kumaşlar değişik bir yüzey görünümüne sahiptir. Tekstil dijital baskı makinası içerisinde üst giyimde en çok tercih edilen baskı türüdür. Vigüre baskıda desen elde edilmemektedir. Sonraki aşamada desenler kaybolmaktadır.

2 – İplik Şeklinde Baskı Makineleri

Bu kumaş baskı makinası türünde iplikler çile şeklinde basılmaktadır. 6 farklı renk uyumuyla çalışmakta ve 24 püskürtme düzeneğiyle baskı yapmaktadır. İplik çileleri bant üstüne yerleştirilir, basınçlı boyama işlemi başlar. Ardından kimyasal maddeler püskürtülür. İşlemlerden önce çileler suyla ıslatılır ve boyayı daha kolay emmesi sağlanır. Çileler sıkılır, 101 derecelik buhar sistemiyle kurutulur.

3 – El Baskı Makineleri

Sert zemin, ahşap zemin yerine elastik zemine sahip bir masaya, gerilmiş materyal üzerine en güzel desenler basılmaktadır. Bahsedilen kumaş baskı makinası çeşidi genellikle çok kaliteli malzemelerin baskısında kullanılmaktadır. Örneğin ipek eşarp gibi değerli ürünler için kullanılan baskılama tekniğidir.

4 – Rulo Baskı Makinesi

Ekonomik anlamda sıkça kullanılan rulo baskı günümüzde tüp baskı olarak da bilinmektedir. Desenlerin bakır silindir üzerine işlendiği, silindirlerin büyük bir tambur üzerinde olduğu kumaş baskı makinası çeşididir. Motifte kullanılacak her rengin silindiri ayrı tutulmuştur. Makinelerin en önemli özelliği en küçük motifi dahi detaylı şekilde basmasıdır. Üretim hızı da diğerlerine göre yüksektir.

5 – Şablon Baskı Makineleri

Kumaş Baskı Makinası

Kumaş baskı makinası içerisinde kullanılan tekniğin ismine sahip bir makinedir. Dörtgen ya da yuvarlak metal çerçevelerden oluşan şablonlar kullanılmaktadır. Şablonlar metal ve kumaş gözeneklerden oluşmaktadır. Bahsedilen gözeneklere renge karşı duyarlı bir madde sürülmektedir. Kurutma işleminin ardından tişört gibi ürünler üzerine tişört baskı motifleri aktarılır.

6 – Düz Film Baskı Makineleri

Otomatik transfer baskı makinesinde baskı yapılacak ürünler iğnelenerek sabitlenir, otomatik olarak hareket başlar. Durma işlemi başlarken düz şablonlarla baskı işlemi gerçekleştirilir. Kullanılan tişört gibi ürünler üzerinde aşağı yukarı inip kalkar. Kumaş baskı makinası şablonları birlikte hareket ederek baskıyı yapar. Her renk için ayrı şablon kullanılır.

7 – Rotasyon Baskı Makinesi

Mekanik düz baskı makinelerinin daha da gelişmiş halidir. Bu kumaş baskı makinası sisteminde rulo şeklindeki şablonlar içi boş silindirlerle yer değiştirilerek elde edilir. Baskı patı, baskı şablonuna pompalanır. Şablon uzunluk ve en ayarları makine yanındaki döndürme düğmeleriyle sağlanır. İstenilen 12 renk şablonları arka arkaya dizilir.

8 – Emprime Makinesi

Kumaş Baskı Makinası

Kumaş baskı makinası çeşitlerinden parça baskı olarak da adlandırılan emprime makinesi dört köşe şeklinde tasarlanmıştır. Her köşesinde kısa bir masa bulunmaktadır. 4 şablon düz bir şekilde birlikte iner kalkar, bir seferde 4 raport basımı sağlanır. Tekstil baskı makinası ahtapot, Tişört baskı makinesi gibi parça ve konfeksiyon ürünlerin basımında kullanılmaktadır.

9 – Transfer Baskı Makineleri (Süblimasyon Baskı)

Süblimasyon baskı en son çıkan baskı yöntemlerinden biridir. Rulo baskıda, film baskıda kullanılan kumaş yerine kağıt üzerinde bulunan boyanın aktarımıyla gerçekleştirilir. Bahsedilen özel kağıt motifi ütüye benzer bir alet ile ütülenir, kağıttaki deseni kumaşa geçirir. Ev tipi kumaş baskı makinesi ve ev tipi dijital baskı makinesi çeşitlerine örnek olarak verilebilir.

10 – Ink-Jet Baskı Makineleri

Kumaş Baskı Makinası

İsminden de anlaşılacağı üzere seri baskı sağlayan bir kumaş baskı makinası türüdür. 2016,2017 gibi yıllardan bu yana kullanılmaya devam etmektedir. Verilen örnek ürünler hata ve boşa masrafa gerek kalmadan hazırlanmaktadır. Bu sayede masraflar azalmakta, uzun bir uğraş gerektirmemektedir.

Kumaş Baskı Makinası Fiyatları Hangi Aralıktadır?

Kumaş Baskı Makinası

Birçok sektörde kullanılmakla birlikte tekstilde önemli yere sahip baskı makineleri fiyat ve performans olarak değişiklik göstermektedir. Dijital baskı makinası fiyatları kategorileri 3.245 TL civarında satışa sunulmaktadır. T-şhirt baskı makinesi olarak kullanılan makineleri 694 TL gibi bir fiyatla satın alabilmeniz mümkündür. Mini baskı makinelerinde 1.086 TL gibi fiyatlara da rastlanmaktadır.

2. el dijital tekstil baskı makinası arayışları internet üzerinden sıklıkla yapılmaktadır. 2. El ürünleri uygun fiyatlı oluşundan dolayı tercih eden müşteriler, düşünülenin aksine fiyatlarla karşılaşabilmektedir. Letgo alışveriş sitesinde 31.000 TL olarak görülen kumaş baskı makinası yanı sıra t-şhirt baskı makinesi fiyatları 4.500 TL olarak rastlanmaktadır.

2. el dijital baskı makinası satan birçok kişi fiyat bilgisi vermemiştir. Anlaşmaya açık satış yapan kişilerden net bir fiyat bilgisi alınması için iletişime geçilmesi gerekmektedir. Verilen kumaş baskı makinesi fiyatları internet üzerinde satış yapan sitelerin anlık bilgilerinden yola çıkarak belirtilmiştir. Zaman içerisinde değişimler olabilir.

Bir Cevap Yaz

Kubra Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *