Mobilya boyama evde nasıl yapılır, mobilyasını yenilemek veya onarmak adına boyamayı düşünen kişilerin ilgilendiği bir alandır. Evlerde kullanılan mobilyalar kullanıma bağlı veya zaman geçtikçe aşındığından dolayı boyanmaya ihtiyaç duymaktadır. Eski mobilya boyama kapsamında neler yapılır, mobilya boyama evde nasıl yapılır da sıkça merak edilmektedir.
Basit Adımlarla Mobilya Boyama Evde Nasıl Yapılır?
Artık eşyanızın renginden sıkıldıysanız, yeni tarzlar denemek istiyorsanız veya mobilyanız yıprandıysa mobilya boyama evde nasıl yapılır araştırmalarınıza dahil olmuştur. Her mobilyanın yapısı ve boyamasında kullanılan renk farklı olsa bile, basit ama etkili adımlarla mobilyanızı kolayca yenileyebilirsiniz. 6 adımda mobilya boyama evde nasıl yapılır?
1 – Mobilya Boyaması için Gerekli Eşyaları Belirleme
Mobilyayı boyamadan önce hangi eşyaların boyanacağına karar verilmelidir. Bunun için evinizde boyaya ihtiyaç duyan eşyaları bir alanda toplamalısınız. Hangi eşyanın neresini boyayacağınıza veya hangi eşyaların tamamını boyayacağınızı belirlemelisiniz. Mobilya belirlemesi kullanılacak boya miktarını de önemli ölçüde etkilemektedir.
Eşyayı belirlemeden boyamaya başlarsanız, boya yetmeme veya boyanın fazla gelmesi gibi durumlarla karşılaşabilirsiniz. Zaman, enerji ve maddi zararlara uğramak istemiyorsanız mobilya boyama evde nasıl yapılır araştırmasından önce eşyaları belirlemelisiniz. Boyama esnasında ise ihtiyacınız olabilecek bazı eşyalar şunlardır:
- Astar boyası ve fırçası
- Zımpara
- Boya
- Rulo fırça
- Sadece belirli yer boyanacaksa bant
- Boya tepsisi
2 – Kullanılacak Renge Karar Verme
Renklerin çokluğu ve güzelliği, mobilyanızda kullanacağınız rengin ne olması gerektiğine karar vermenizi zorlaştırabilmektedir. Bu adımda yeniden renk vereceğiniz mobilyada hangi renkleri görmek istediğinizi belirlemelisiniz.
Ortamdaki diğer mobilyalarla uyumlu ve tarz yansıtacak renkleri kullanmalısınız. Bu sayede hem yenilediğiniz eşya, alanla uyumlanacaktır hem de modern ev dekorasyonu tarzınızı yansıtacaktır. Örnek verilecek olunursa; eşyanızda sim ve parıltı görmek istiyorsanız simli renkler, mat görüntüler istiyorsanız mat boyalara yönelmelisiniz.
3 – Mobilya Yüzeyini İyileştirme
Eşyanızda kopma, soyulma, göçük gibi durumlar varsa mobilya boyama evde nasıl yapılır doğrultusunda eşyanızda iyileştirme gerekmektedir. Zımpara istemeyen boyalardan kullanmayacaksanız, parlak ve cilalı mobilya boyanmadan önce zımparalanmalıdır. Aksi durumda boyanızın eşya yüzeyine tutunması için kat kat boya sürmeniz gerekecektir.
Bundan dolayı da mobilya boyama evde nasıl yapılır işlemi için boyadan önce zımparalama yapmanız sizlere fayda sağlayacaktır. Zımparalama esnasında fazla toz çıksa bile mükemmel sonuç için bu şarttır.
4 – Kalıcılık için Astar Uygulaması
Mobilyanız için satın aldığınız rengin katalogda göründüğü gibi durmasını istiyorsanız, zımparaladığınız mobilyaya astar uygulamalısınız. Bununla birlikte astar, mobilyanızın ömrünü de uzatmaktadır. Mobilya yüzeyinin yapışkanlığını arttıran astar, boyanızın daha iyi tutmasını da sağlamaktadır.
Bu sayede darbe gibi zarar verici durumlarda boya, mobilyanızdan kolayca soyulmayacaktır ve çatlamayacaktır. Astar uygulamasından sonra mobilyanızın yüzeyini bir kere daha zımparalarsanız, yüzey pürüzsüz olacaktır ve boyaya hazır duruma gelecektir.
5 – Mobilyanın Durumuna Göre Boya Sürülmesi
Mobilya boyama evde nasıl yapılır aşamasının en zahmetli kısımları artık halledilmiştir. Sırada en eğlenceli kısım kalmıştır. Yani boyama aşaması. Mobilya boyama evde nasıl yapılır işleminde kullanacağınız boyalar burada su bazlı ya da solvent bazlı olabilir. Peki bu iki boya türü birbirinden nasıl ayrılır?
SOLVENT BAZLI BOYA | Solvent bazlı boyanın, tiner ile inceltilmesi gerekmektedir. Bundan dolayı da uygulama ve kuruma esnasında koku yaymaktadır. Bu boyaların kuruma süresi de diğerlerine nazaran daha uzundur. Solvent bazlı boyalar uygulanmadan önce ve sonra oldukça dikkatli olunmalıdır. |
SU BAZLI BOYA | Su bazlı boyalar, kullanım açısından çok daha rahattır. Su bazlı boyalardan akrilik boyalar, evde mobilya boyama nasıl yapılır işlemleri için uygundur. Uygulamasını rulo fırçalarla yapabileceğiniz boyalar, nispeten daha hızlı kurumaktadır. |
6 – Mobilya Boyama Evde Nasıl Yapılır Son Aşama: Cila ve Vernik Katı
Evde mobilya nasıl boyanır işleminde son aşama ise cila ya da verniktir. Ancak cila veya vernik uygulaması isteğe bağlıdır. Cila veya vernik mobilyalara:
- Mat ya da parlak görünüş katar.
- Boyanın kalıcılık süresini arttırır.
Mat veya parlak bitiş istiyorsanız sprey ya da sıvı vernik tercih edebilirsiniz. Ancak vernik uygulamasını, mobilyanızın üzerindeki boya tamamen kuruduktan sonra yapmalısınız. Ardından yenilenmiş mobilyanızın tadını çıkartabilirsiniz.
Lake Mobilya Boyama Nasıl Yapılır?
Lake boya, ahşap veya laminant yüzeylerde görülen parlaklığıyla bilinen boya türüdür. Lake boyalar parlak, mat, ipeksi çeşitlerde olabilmektedir. Lake boyayla yapılacak işlemlerin ardından malzeme pürüzsüz ve parlak görüntülere kavuşmaktadır.
Lake boyama için ön hazırlığa ihtiyaç duyulmaktadır. Lake boyamanın yapılacağı eşyanın zemini pürüzsüz olmalıdır. Şayet pürüz varsa muhakkak zımparalama yapılmalıdır. Laminant yüzeyde zımparalamaya gerek yoktur. Zımparadan sonra astar boyası uygulanmalıdır. Astar boyası ise astar boyası tabancasıyla sürülmelidir. Ardından boya, zımparalama ve parlatma adımları uygulanmalıdır.
Evde Mobilya Hangi Boya ile Boyanır?
Mobilya boyama evde nasıl yapılır konusunda hangi boyaların kullanılacağı da merak edilmektedir. Mobilya boyama evde nasıl yapılır doğrultusunda akrilik boyalarla işlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
Su bazlı olan bu boyalar eşya, plastik, metal ve beton gibi alanlar için uygundur. Rulo fırça yardımıyla uygulayabileceğiniz akrilik boyalar evlerde eşya boyamasında sıkça tercih edilmektedir. Kolay uygulaması, parlak, yarı mat ve mat bitişiyle bilinen akrilikler evlerin vazgeçilmezidir.
Zımparasız Mobilya Boyama Nedir?
Mobilya boyama evde nasıl yapılır kadar zımparasız boyama mümkün mü de merak edilmektedir. Zımparasız mobilya boyama, doğru astar seçimiyle mümkündür. Zımpara yapılacak eşyanın yüzeyi parlak ve kaygansa bu eşyalara zımpara yapılmalıdır. Zımpara sayesinde eşya yüzeyi pürüzsüz hale gelir ve boya daha iyi tutar.
Zımparasız boyama yapmak istiyorsanız doğru bir astar kullanmalısınız. Doğru şekilde yapılacak astarla boyayı istediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Zımparasız boyamada boyaya uygun astar kullanılmalıdır. Akrilik boya veya yağlı boya kullanmak istiyorsanız bu boyalara uygun astar seçilmelidir.
Zımparasız Mobilya Hangi Boya ile Boyanır?
Zımparasız mobilya, tebeşir boyalarla daha rahat boyanmaktadır. Tebeşir boyalar sayesinde eşyanızı zımparalamadan evde boyayabilirsiniz. Tebeşir boya çeşitleri sert ahşaba kolayca uygulanabilmektedir. Tebeşir boyalar, mobilya üzerinde mat bir kaplama sunmaktadır.
Tebeşir boyalar pürüzlü yüzeylere de kolayca uygulanabilmektedir. Bundan dolayı da mobilya boyama evde nasıl yapılır, zımparasız boyama için en uygun boya hangisidir sorusunun öncelikli cevabını oluşturmaktadır.
Birbirinden İddialı Dolap Boyama Fikirleri!
Mutfak veya yatak odası dolapları, sıkça boyanan eşyalardandır. Mutfak ve yatak odasında kullanılan bu dolaplar yeni tarzlara uyum sağlaması adına sürekli yenilenmektedir. Alışılmışın dışında, tek tarzda boyama yerine farklı tarzlar denemek istiyorsanız bu fikirlere göz atmalısınız!
1 – Renk Blokları
Renk bloklama özellikle mutfağına farklı hava katmak isteyenlerin ilgisini çekmektedir. Renk bloklama esasında farklı renk ve tonların bir araya getirilmesini içermektedir. Renk bloklamada aynı renk ailesinden iki tonu, farklı renk çiftleriyle birleştirebilirsiniz. Keskin kontrastlardan kaçınılması gereken renk bloklamada şu renkleri kullanabilirsiniz:
Pembe | Kırmızı |
Turkuaz | Mavi |
Gri | Mor |
Turuncu | Gri |
2 – Kontrast Renklerle Bütünlük Yakalama
Tamamlayıcı renkler olarak da ifade edilen kontrast renkler mobilya boyama evde nasıl yapılır sorusunda uygulanabilecek fikirlerdendir. Mobilya boyama evde nasıl yapılır kapsamında kontrast renkler uygulanmak isteniyorsa bu renkler kullanılmalıdır:
- Kırmızı ve yeşil
- Sarı ve mor
- Mavi ve turuncu
3 – Pastel Tonlarla Retro Görüntüler
Pastel renkler retro ve canlı görüntülerin öncüsüdür. Parlaklık dışında daha canlı ve mat görüntü saplayan pastel renkler dolap kapaklarında oldukça şıktır. Mobilya boyama evde nasıl yapılır, pastel renklerle oldukça kolaydır. Kullanabileceğiniz bazı pastel renkler ise:
Lila | Kese kağıdı |
Şeftali rengi | Deve tüyü |