«
mobilya-boyama-evde-nasil-yapilir

Mobilya boyama evde nasıl yapılır? Noktasında; son zamanlarda evinde değişiklik isteyenlerin başvurduğu yöntemlerden yola çıkarak, siz de kendi yaşam alanınızı renklendirebilirsiniz. Trendin en moda uygulamalarından biri ve merak ettiği dekorasyon yenileme sistemidir. “Kendin yap” kapsamında önemli bir yere sahip olmasıyla, hobi listelerinin de başında yer almaya başlamıştır. 

Boyamak istediğiniz mobilyanın üzerine; cila ya da vernik çekerek, daha parlak yüzeyli astarlar oluşturabilirsiniz. Hem de boyanın tutma oranını arttırarak, daha düzgün olmasını sağlayabilirsiniz. Yeni moda boya çeşitlerinden kullanırsanız, astar ya da zımparaya bile gerek kalmaz.

Mobilya Boyama Evde Nasıl Yapılır?

mobilya-boyama-evde-nasil-yapilir
Mobilya Boyama Evde Nasıl Yapılır

Evimizde mobilya boyası ile mobilyalarınızı, mutfak dolaplarını, tezgahı, gardrobu, yatak odası başlığını ve pek çok eşyayı boyayarak; hem bütçenizden tasarruf etmiş hem farklı tarzlarda ev dekorasyonu yaratmış olursunuz. Mobilya boyama evde nasıl yapılır? İçin gerekli malzemeleri alarak; eskiyen ya da değişiklik yapmak istediğiniz eşyaları uygun alana getirerek, boyama işlemine geçebilirsiniz. 

1 – Mobilya Boyamadan Önce Hazırlık Aşaması 

Boya aşamasına geçmeden önce, belirli teknikleri bilmelisiniz. Hazırlık aşamasında mobilya boyama evde nasıl yapılır? Noktasında hata yapmamak için, bu kurallara uymalısınız.

  • Boya, cilalı yüzeyde tutmayabilir.
  • Mobilyanız cilalı ise yüzeyde çatlamalar olacaktır.
  • Mobilya yüzeyinde pürüzler ortaya çıkabilir.
  • Son olarak boya bir süre sonra soyulabilir.
  • Diğer eşyaların ve boya alanının zarar görmemesi için büyük bir kumaş örtü ya da branda kullanın.
  • Zımpara yapacaksanız, ortamı güzelce havalandırın ya da maske takın.
  • Boya malzemelerini, hepsi bir arada olacak şekilde hazırlayın.
  • Boyayacağınız mobilyanın, boyanmasını istemediğiniz kısımlarını yapıştırın.

  2 – Mobilya Boyama Malzemeleri Aşaması 

mobilya-boyama-evde-nasil-yapilir
Mobilya Boyama Evde Nasıl Yapılır

İlk defa mobilya boyama evde nasıl yapılır? Üzerinden karar verdiyseniz; en zor kısmın, zımparalama olduğunu göreceksiniz. Zor olsa da; doğru uygulama ile, güzel ve uzun ömürlü sonuçlar elde edeceğinizi unutmayın. Peki boyama aşamasında hangi malzemeler gereklidir? 

  •  220 numara zımpara kağıdı (İnce olsun.)
  • Astar boyası ve ipek fırça tercihi 
  • Birden fazla renk kullanacaksanız; boyanın diğer yüzeylere bulaşmaması adına, kağıt bant ve makas tercih edin. 
  • Boya ve sünger, ipek, kadife rulo fırça ( Eğer dolap boyama sprey boya kullanacaksanız, ruloya gerek yoktur.) 
  • Çıkmayan boyalar için tiner gerekebilir. 
  • Cila ve cila fırçası  (sprey vernikler için fırçaya lüzum yoktur.)
  • Rulo için, boya tepsisi ya da plastik bir kap 

3 – Mobilya Boyama Evde Nasıl Yapılır? Renk Seçimi Aşaması

Eskiyen eşyalarınıza, yeniden renk vererek kullanılır hale getirebilirsiniz. Bu, tamamen sizin zevklerinize kalmış bir meseledir. Ancak fikir amaçlı bohem veya Vintage tarzı mobilya boyama evde nasıl yapılır? Diyorsanız, şu renkleri tercih edebilirsiniz; 

  • Turuncu
  • Kırmızı
  • Mavi
  • Yeşil 
  • Ahşap, hasır, toprak renkleri ile; ayrı ayrı eskitme boya yapabileceğiniz gibi, mobilya parçalarını her biri bir renk olacak şekilde de canlandırabilirsiniz. 

4 – Mobilya Yüzeyi Zımparalama Aşaması 

mobilya-boyama-evde-nasil-yapilir
Mobilya Boyama Evde Nasıl Yapılır

Zımpara gerektirmeyen bir boya tercihinde bulunmayacaksanız; cilalı ve parlak yüzeyli eşyalarınızı öncelikle, zımparalamanız gerekir. Eğer zımparalama yapmadan boyarsanız; kısa süre içinde boya çatlama yaparak, soyulacaktır. Mobilya boyama evde nasıl yapılır? Kapsamında zımpara yaparken; 

  • Bir zımpara kağıdı ile emek isteyen uzun bir süreyi, bu aşamada kullanabilirsiniz.
  • Zımparadan çıkan toz için maske kullanın ve odayı olabildiği kadar havalandırın. Ya da uygunsa, bu işlemi açık havada yapın.
  • Zımparalama işlemini, yüzeyde pürüz kalmayana kadar devam ettirin.
  • MDF dolap boyama işleminde; boyanın iyi tutması ve kısa sürede kuruması için, en önemli kısımdır. 

5 – Mobilya Yüzeyi için Astar Seçimi Aşaması 

Zımpara sonrası; boyanın renginin daha net görünmesi açısından, astar çok önemlidir. Mobilyanın ömrünü uzatmanın yanında; yapışkanlığı arttırarak, boyanın daha iyi tutunmasını sağlar. Bu sayede, boya yüzeyinde çatlama ve soyulma meydana gelmez. Dikkat etmeniz gereken nokta; astar çekildikten sonra pürüzsüzlük adına, bir kez daha zımparalamaktır. 

6 – Mobilya Boyama Aşaması 

İşin sıkıcı ve zahmetli kısımları bittikten sonra; sıra en eğlenceli kısım olan boyamaya gelmiştir. Mobilya boyama evde nasıl yapılır? İçeriğinde boya seçiminde dikkat etmeniz gerekenler şunlardır; 

  • Solvent yada su bazlı boya seçiminde bulunun.
  • Solvent bazlı boya tercih ettiyseniz, tiner ile inceltin. Diğer boya türüne göre daha çok koku yayıp uzun sürede kuruyacağı için ortamı sık sık havalandırın. Alerjik durumunuz varsa su bazlıyı tercih edin.
  • Su bazlı boya kullanacaksanız akrilik boya çeşidini alın. Mobilya boyama evde nasıl yapılır? İçin en uygun su bazlı boya türü budur. Akrilik boya ile dolap boyama oldukça basit bir iştir. 
  • Boyayı hazırladıktan sonra geniş bir yüzeye rulo ile, köşe ve küçük alanlara da fırça yardımıyla boyayı sürün. 

7 – Cila, Vernik Aşaması 

mobilya-boyama-evde-nasil-yapilir
Mobilya Boyama Evde Nasıl Yapılır

Mobilya yüzeylerinin daha parlak ve dayanıklı olması açısından cila ya da vernik uygulayabilirsiniz. Mobilya boyama evde nasıl yapılır? İçeriğinde dikkat etmeniz gereken nokta boya tamamen kuruduktan sonra uygulamanız olacaktır. İsteğe bağlı olarak ister fırça yardımıyla sıvı vernik, isterseniz de fırça olmadan, sprey cila atabilirsiniz. 

Evde Kaplama Mobilya Nasıl Boyanır?

Evde kaplama mobilya boyama; diğer boyama aşamalarına göre daha zahmetsizdir. Çünkü, zımpara ve astar boya gerekmez. Bunun sebebi, özel olarak üretilen dekor boya kullanılıyor olmasıdır. Aşamaları şu şekildedir; 

1 – Boya İşlemi

Bu aşamada kullanacağınız özel olarak üretilmiş mobilya boyaları ile, oldukça uzun ömürlü eşyalara sahip olabilirsiniz. Tek kat boyada bile yoğunluğunu fark edebilirsiniz. İz yapmaz ve pürüz bırakmaz. Gerekli malzemelerle, boya işlemini bitirebilirsiniz.

2 – Vernik ve Cila İşlemi 

Bu aşama, tamamen isteğe bağlıdır. Ancak mat ve parlak bitişler istiyorsanız; sprey ya da sıvı verniklerden yararlanabilirsiniz. Bu işlemi, boya kurumadan yapmayın. Cila işleminden sonra da kuruma seviyesine dikkat ederek, mobilya parçalarını birleştirin. 

Mobilya Boyama İpuçları Neler?

mobilya-boyama-evde-nasil-yapilir
Mobilya Boyama Evde Nasıl Yapılır

Mobilya boyama evde nasıl yapılır? Sorusunun cevabını aldıysanız, sırada boyama ipuçları vardır. Mobilya boyama teknikleri noktasında özenli davranarak, sizler de kendi ellerinizle ev dekorasyonuna katkıda bulunabilirsiniz. 

  • Eğer eşit olarak boyayı sürmediğiniz bir yer kaldıysa; bunu, boya tamamen kuruduktan sonra halledin. Aksi halde, yüzeyde pürüzler oluşacaktır.
  • Aynalı yüzeyli eşyalarda; boyanın aynaya bulaşmaması, adına kağıt bantlardan destek alabilirsiniz.
  • Boya yüzeyindeki yapışkanlık hissi uzun bir süre geçmedi ise, yanlış boya tercih etmişsinizdir. Doğru boya seçimi için, yardım alın.

Evde Mobilya Boyama Yorumları 

Mobilya boyama evde nasıl yapılır? Kararını verdikten sonra, ilk işiniz yorumlara bakmak olacaktır. Çoğu kişinin eskiyen eşyalarını bu şekilde değerlendirdiğini ve bu durumdan memnun kaldığını, yapılan yorumlardan görebilirsiniz. Ayrıca verilen taktiklerle, işinizi daha doğru ve hızlı yapabilirsiniz. Bu yorumlardan alacağınız farklı fikirler ile zevklerinizi birleştirerek, evinizde emek kokan ortamlar yaratabilirsiniz. 

Profesyonel Mobilya Boyama Fiyatları 

mobilya-boyama-evde-nasil-yapilir
Mobilya Boyama Evde Nasıl Yapılır

Mobilya boyama evde nasıl yapılır ile profesyonel boyama arasında, fiyat farkı vardır. “Kendin yap” furyasında, sadece malzeme maliyeti olacaktır. Profesyonel boyamada; işçilik maliyeti de ekleneceği için, bu fiyat aralığı artan yönde biraz değişecektir. 

Son dönemlerde; evlerde dekorasyon anlamında bu işe yoğun ilgi arttığı için, bundan fiyatlar da etkilenmiştir. Ancak yeni bir mobilya almaktansa; bu yöntem daha uyguna mal olacağı için, bu anlamda bütçenizden tasarruf edebilirsiniz.

 

Bir Cevap Yaz

Safiye Hakkında

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *